Idolii Forului

De ce o clasă de mjloc a spiritului e de preferat ”elitei” intelectualilor publici

Daniel Barbu: Ateii credinței democratice

Teme de discuţie

1.      Societatea socialistă era împărțită în muncitori, țărani și intelectuali. Cum ați împărți dumneavoastră societatea actuală?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

2.      Susțineți sau combateți ideea că intelectualii de elită ai României se comportă populist?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedei ce spun alţii.

3.      Sunteți sau nu de acord cu ideea că cine critică clasa politică nu crede în democrație?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

__________

Pe scurt, ce scrie autorul în Idolii forului

Ascultă sumarul

Profesorul Daniel Barbu, autorul uneia dintre cele mai penetrante cărți despre mentalitatea politică românească modernă, Republica absentă, fost decan al Facultății de științe politice de la Universitatea București, ridică probabil una dintre cele mai dureroase probleme ale universului românesc intelectual contemporan. Intelectualii români publici refuză, în parte pentru că nu au apetența și în parte pentru că nu au nici calificarea intelectuală necesară, să  se angajeze în probleme esențiale ale vieții românești contemporane, cum ar fi reforma educației. Unul dintre motivele acestei lipse, dincolo de lipsa de calificare profesională în probleme pedagogice, este incongurența unui program național de democratizare a acessului la educație cu ideologia intelectuală dominantă a elitei intelectuale. Aceasta din urma, afirmă Daniel Barbu, are rezerve în ceea ce privește posilitatea și necesitatea egalității reale de șanse în domeniul educației secundare și superioare.

__________

Despre Daniel Barbu

Născut la 21 mai 1957, la București. Profesor de știință politică la Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice. Doctor în istorie la Universitatea din Cluj și doctor în filosofie la Universitatea din București. Cea mai relevantă publicație:
Die abwesende Republik, Frank & Timme, Berlin, 2009 (versiunea germană a volumului Republica absentă).

  • Discuta capitolele cărții

  • Etichete

  • RSS Nou la Pagini.com

  • RSS Noutati de pe Bookiseala