Idolii Forului

De ce o clasă de mjloc a spiritului e de preferat ”elitei” intelectualilor publici

Marius Ghilezan: Între declinul unor generații și patologia renunțării

Marius Ghilezan

Marius Ghilezan

Teme de discuţie

1.      Sunteți de părere că intelectualii constituie un factor important, sau unul neglijabil în construcția socială?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

2.      Ce părere aveți de ideea potrivit căreia intelectualul public din Europa de Est e animat de scopuri materialiste?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

3.      Intelectualii care au sprijinit regimul comunist au sau nu dreptul de a se manifesta astăzi în spațiul public?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

__________

Pe scurt, ce spune autorul în Idolii forului

Ascultă Sumarul

Trecând în revistă evoluția intelectualilor moderni, cu toate scăderile și meritele lor, jurnalistul și analistul Marius Ghilezan remarcă faptul că intelectualii publici dintotdeauna și din toate epocile au avut tendința de a-și supraestima importanța. Plecând de la observația că regimul comunist a făcut mai degrabă implozie, decât a fost răsturnat, Marius Ghilezan ajunge la concluzia că intelectualii est-europeni ar trebui să se abțină de la a face declarații grandilocvente despre misiunea lor socială trecută. Cât despre prezent, el observă tranșant că ”Majoritatea elitei intelectuale, autoproclamate, provine dintr-o cultură moral-nevrotică, dintr-un climat de neîncredere şi suspiciune. S-au turnat pe ei sau pe apropiaţi de-ai lor şi acum aşteaptă delaţiuni sau obedienţe. Aşa se explică reacţiile din mediului intelectual românesc. Coterii şi abdicări de la principii, căderi abrupte în meritocraţie, discursuri care nu admit contrazicerea şi pasiuni pătimaşe, demolatoare, ale celor care nu defulează la fel ca ei, explică în mare complexul psihologic. Faptul că mulţi dintre veleitarii culturii române nu pot ieşi din sindromul de inferioritate, pe care încearcă să îl reprime compulsiv-obsesiv, instituie o stare de nevroză galopantă în societate”.

__________

Despre Marius Ghilezan

Născut la 17 noiembrie 1964, la Timişoara. Director al sitului http://www.bookiseala.ro. A absolvit Facultatea de Jurnalistică ; master în psihologie organizaţională. Cele mai reprezentative publicaţii : Cum să reuşeşti în viaţa politică-Manual de campanie electorală, 2000; Furia, Humanitas, 2005; Hoţia la români, Editura Corint 2008; ImpostURA -despre snobism şi puterea falsului, Editura Corint, 2008. A publicat peste 200 de articole în: România liberă, Evenimentul zilei, Dilema, Observator cultural, Cotidianul, Tribuna economică, Revista de Psihologie Organizaţională, Cadran politic, Gazeta sporturilor, Timişoara.

  • Discuta capitolele cărții

  • Etichete

  • RSS Nou la Pagini.com

  • RSS Noutati de pe Bookiseala