Idolii Forului

De ce o clasă de mjloc a spiritului e de preferat ”elitei” intelectualilor publici

Mircea Flonta: Ascultați și cealaltă parte

Mircea Flonta

Mircea Flonta

Teme de discuţie

1.      Autorul face distincția intelectuali publici / intelectuali specializați. Care credeți că sunt cei mai importanți intelectuali specializați ai României în prezent?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

2.      Credeți că filosofia trebuie să fie ruptă de gândirea științifică (așa cum credea Noica), sau că ea este în relație cu cercetarea științifică specializată (cum a susținut, între alții, Solomon Marcus)?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

3.      Sunteți sau nu de acord cu ideea că intelectualii publici se impun în ochii publicului în dauna celor specializați datorită scriiturii lor strălucite?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

__________

Pe scurt, ce spune autorul în Idolii forului

Capitolul profesorului Mircea Flonta, unul dintre puținii filosofi autentici români ce au supraviețuit intelectual perioadei comuniste, încearcă să deslușească cum se situează intelectualii publici față de cerința de a fi atât deschiși dialogului public, cât și buni cunoscători ai unui anumit subiect. Cu câtă umilință și conștiință a propriilor limite, exprimate în soluțiile concrete pe care le oferă societății, trebuie să fie presărate opiniile lor? Pot intelectualii de azi fi la fel de străluciți și de omenești cum a fost un titan al sociologiei românești ca Henri Stahl?

__________

Despre Mircea Flonta

Născut la 1 aprilie 1932, Supurul de Sus, judeţul Satu-Mare. Profesor la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti, actualmente profesor consultant. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti în 1955; a obţinut doctoratul în 1970 la Universitatea Bucureşti. Bursier al Fundaţiei Alexander von Humboldt între 1972-1973, apoi în 1985 şi 1992. Cea mai reprezentativă publicaţie: Perspectivă filosofică şi raţiune ştiinţifică. Presupoziţii filosofice în ştiinţa exactă. Cele mai importante realizări profesionale: traducerea, în colaborare, a şapte lucrări ale lui L. Wittgenstein şi publicarea cărţii Gînditorul singuratic. Critica şi practica filosofiei la Ludwig Wittgenstein, Humanitas, 2008. Locuieşte în Bucureşti

  • Discuta capitolele cărții

  • Etichete

  • RSS Nou la Pagini.com

  • RSS Noutati de pe Bookiseala