Idei de schimb, noua carte a lui Sorin Adam Matei, a fost lansată, e disponibilă în format tipărit sau ca ebook (ipad, .epub, kindle, .mobi)
de Sorin Adam Matei
Publicat la 7-10-2011 | 0 comentarii
Volumul Idei de Schimb (http://matei.org/idei), subintitulat ”Cum ar fi dacă grija intelectualilor ar fi pedagogia, nu teologia, a politicienilor canalizarea satelor, nu terminarea doctoratelor, iar a clerului iubirea aproapelui, nu a trecutului,” este o analiză critică a unor date și fapte ce s-au acumulat în ultimii 20 de ani și care relevă o imagine paradoxală despre România. Progresele făcute în unele domenii au pus într-o lumină și mai puternică carențele socio-culturale ale post-comunismului românesc. Printre faptele ce constituie punctele de plecare ale acestui volum se numără:
>>În satele României există 3.200 de școli generale. Multe dintre ele au nevoie urgentă de reparații. În același timp, Biserica Ortodoxă a început construcția unei catedrale mamut ce va costa aproximativ 400 de milioane de euro. Din acești bani s-ar putea cheltui 125.000 de euro pentru repararea fiecărei școli rurale românești.
>>Conform unui sondaj MSN, bărbații români se declară printre cei mai virili din lume, deși sunt printre cei mai predispuși la boli cronice de inimă. Ei spun că fac amor mai des şi că se bucură de el mai mult ca brazilienii şi italienii, în acelaşi timp fiind mai susceptibili să moară de infarct ca ei.
>>Românii din Brașov sunt mai puțin mândri de orașul lor ca imigranții coreeni de orașul lor de adopție, Los Angeles.
>>Accesul la apa curentă în România este comparabil cu cel din Pakistan, iar proporția străzilor pavate pe cap de locuitor este similară cu cea din Guatemala.
>>Copiii intelectualilor români au de 7 ori şi jumătate mai multe șanse de a termina facultatea, faţă de copiii celor ce nu au studii superioare.
>>România are mai multe telefoane mobile la suta de locuitori (120) ca Statele Unite (90).
>>Școlarii români medii citesc mai prost ca majoritatea copiilor europeni. Elevii din clasa a patra citesc mai prost ca elevii din alte 21 de ţări dintr-un eşantion de 35 de naţiuni.
Aceste cifre, strânse din literatura de specialitate sau adunate de Sorin Adam Matei și de colegii săi sociologi din mai multe țări, relevă un adevăr crud. România rămâne o eufemistică „țară în curs de dezvoltare”. Problema „dezvoltării” nu este, însă, una pur materială. Ea este și produsul unei stări de înapoiere intelectuală. Rămânerea în urmă a infrastructurii, chiar și în contextul unei adevărate și încurajatoare revigorări sociale și economice din ultimii 20 de ani, e produsul unei carențe în planul dezbaterii adevăratelor probleme românești. Volumul reunește articole sau rezumate de studii pe care profesorul Matei le-a publicat în perioada 2001-2010 în mai multe ziare și reviste (Evenimentul Zilei, Adevărul, Observator Cultural, Cultura, Esquire, Tribuna, Journal of Communication, Journal of Dispute Resolution). Rescrise în bună parte pentru a crea o imagine globală a problemelor lumii românești contemporane, articolele pun întrebări cum ar fi: ce proiecte social-ideatice promovează România de după 1989? Cât de potrivite sunt ele cu viața modernă?
VOLUMUL POATE FI COMANDAT IMEDIAT ONLINE ÎN FORMAT ELECTRONIC SAU TIPĂRIT
Ideile din acest volum refuză soluțiile ușoare, șablon, împrumutate de aiurea pentru a impresiona publicul cu orice preț. Ele se opun critic atât clișeelor libertarianismului la modă, care proclamă virtuțile statului minimal, cât și ale radicalismului monden, bun de pus pe tricou, alături de figura lui Che Guevara. Ele interoghează atât anarhismul aproape nietzschean al tinerilor care se refugiază în paradisul artificial al drogurilor și muzicii, cât și cultul moaștelor Sfintei Parascheva. Mai mult, volumul pune o întrebare cheie: de ce nu se potrivesc aceste soluții cu adevăratele probleme ale României?
Articolele au o natura critică și analitică, supunând discuției publice multe alte probleme uitate sau ignorate de elitele culturale și politice, cum ar fi inegalitatea șanselor în educație, disprețul față de lumea rurală, modul în care faima și prestigiul cultural sunt construite în viata publică, felul în care fundamentalismul religios se intersectează cu tehnologia de vârf, venalizarea bisericii și revoluția economiei de piață din România, or faptul că identitatea românească este una hibridă, de frontieră. Faptul că o parte din articole se bazează pe cercetări sociologice și sondaje de opiniei special în care autorul a participat personal adaugă o notă de sobrietate analitică discursului său. Articolele sunt în același timp și chemări la depășirea sechelelor socio-culturale românești, propunând noi modele culturale și de comportament.
O recenzie recentă a volumului Idei de schimb de Lucian Sârbu remarca:
Chipul unei epoci îl întrevezi după cronicile care se scriu despre ea. Asta nu înseamnă că volumul despre care urmează să vorbesc e unul scris de un jurnalist, ci de un sociolog al comunicării, Sorin Adam Matei, cunoscut în România pentru cărțile sale anterioare: „Boierii minții” și „Idolii forumului” (volum colectiv coordonat în colaborare cu Mona Mamulea). În aparițiile precedente Sorin Adam Matei punea sub semnul întrebării paradigma modernizării românești din perspectivă culturală. Concluzia era că în ciuda aparențelor și autocaracterizărilor suficientizante de cultură „europenizată”, „modernă” (chiar „postmodernă”) ș.a.m.d. în realitate spațiul cultural românesc e dominat de niște relații simbolice și de putere de tip neofeudal în care câteva „grupuri de prestigiu” formate din intelectuali lipsiți de o specializare anume (așa-zișii „boieri” ai minții) produc o fascinație cvasi-mistică asupra publicului intelectual de la noi. De aceea autorul preferă să instituie termenul de „paramodernitate” românească, adică o modernitate dubioasă, paralelă, de fapt, cu modernitatea. O modernitate în care un discurs intelectual în aparență foarte actualizat, „adus la zi”, se împletește talmeș-balmeș cu fascinații religioase și atitudini profetice și în care aparenta ancorare în actual a elitelor e dublată de o înțelegere îndoielnică, anacronică, a funcției și rolului social al culturii.
Dacă în primele două volume autorul discuta, așadar, condițiile intelectuale ale modernității românești, în volumul „Idei de schimb” el ajunge să discute condițiile materiale și, din acest punct de vedere, „Idei de schimb” nu reprezintă altceva decât o completare necesară a volumelor precedente. Nu e de ajuns să vedem de ce avem intelectualii pe care îi avem; trebuie să vedem și de ce avem publicul cultivat pe care îl avem.
S-ar putea spune, pe scurt, că volumul reprezintă o radiografie a contrastelor materiale care macină societatea românească de azi. În „Idolii forului” Sorin Adam Matei se întreba de ce nu e posibilă o „clasă de mijloc” a spiritului în România, adică de ce nu e posibilă existența unei masse de intelectuali critici, bine specializați pe felia lor de competență și lipsiți de complexe față de intelectualul-geniu care a citit multe, dar nu s-a specializat în nimic – atât de vizibil în spațiul public românesc? Răspunsul se poate găsi în „Idei de schimb”: pentru că în România, de fapt, nu prea există condițiile materiale necesare pentru crearea unei clase de mijloc în general.
…
Ar mai fi multe de spus, dar trebuie să lăsăm cititorului plăcerea de a descoperi singur toate „ideile de schimb” propuse de Sorin Adam Matei. Și care nu sunt deloc puține. În ceea ce-l privește pe autor cred că „Idei de schimb” încheie o veritabilă operă de disecție cultural-rembrandtiană: începută mai întâi cu „capul” („Boierii Minții”), continuată cu membrele și extremitățile (colecția de eseuri colective din „Idolii forului”) opera de disecție ajunge concret la scormonirea printre intestine, ficați, stomacuri, inimi („Idei de schimb”). Concluzia acestei trilogii sui-generis pare a fi următoarea: pentru a vindeca organismul (cultura română) trebuie mai întâi să-i înțelegem și să-i corectăm mecanismul (eșafodajul social-economic). Suntem pregătiți să o facem? Sunt elitele noastre pregătite să o facă? Iată câteva întrebări al căror răspuns numai deceniile viitoare ni-l vor putea da.
Sorin Adam Matei este un universitar american de origine română, născut la Braşov în 1965. În prezent este Associate Professor la Purdue University, Indiana, Statele Unite. A studiat istoria la Universitatea Bucureşti, cu o aprofundare în studii est europene la Budapesta, în cadrul programului european al Universităţilor Californiei şi Wisconsinului. A mai studiat la universităţile americane Tufts (Fletcher School of Law and Diplomacy, masterat) şi a Californiei de Sud (USC, Anneberg School for Communication, doctorat). Este specialist în sociologia comunicaţiilor şi a culturii, analist al relaţiilor dintre forţele sociale şi fenomenul cultural. A publicat zeci de articole ştiinţifice dedicate apariţiei şi răspândirii formelor de comunicaţie şi socialitate virtuale şi este autorul unei serii de cercetări inovatoare despre impactul reprezentărilor mentale asupra percepţiei spaţiilor sociale şi ale celuilalt. Articolele sale științifice au apărut în Journal of Communication, Communication Research, American Behavioral Scientist sau Journal of Computer Mediated Communication. A creat platforme de cercetare și comunicare cum ar fi VisiblePast.net, ThoughtArk.com sau Ubimark.com. Sorin Adam Matei este autorul unei analize detaliate a rolului grupurilor intelectuale în modelarea socieţii post/paşoptiste româneşti. A lansat în cultura română conceptele de paramodernitate şi grupuri de prestigiu. Volumele sale Boierii minţii și Idolii forului au marcat momente importante în dezbaterea de idei despre evoluţia modernităţii româneşti chestionând succesul tranziţiei post-comuniste în lumea culturală. CV la http://matei.org/cv
Volumul reprezintă și o noutate tehnologică, fiind lansat simultan pe Internet, ca un ebook, și în librării. Versiunea tipărită este legată de filme, documente,statistici, și pagini de web prin tehnologia 2d Code, ilustrată de imaginea din stânga. Dacă o scanați cu telefonul mobil, aceasta vă va duce automat la pagina volumului – http://matei.org/url/idei. Acolo puteți comunica cu autorul, cu alți cititori sau puteți comanda atât versiunea electronică, cât și pe cea tipărită
Articole pe teme similare:
- Cadoul perfect de crăciun sau anul nou: volumul Idei de Schimb de Sorin Adam Matei, autorul Boierilor Minții
- Sorin Adam Matei – Idolii Forului: Pentru o clasă de mijloc a spiritului
- Răspunsul lui Sorin Adam Matei și al Monei Momescu la articolul lui Andrei Pleșu ”Cine pe cine beștelește” din Dilema Veche
- Idolii forului semnalată în Observatorul Cultural
- Unde a spus Sorin Adam Matei: ”Pleşu, Liiceanu şi Patapievici au făcut un fel de cabală şi au interzis accesul noilor intelectuali la popor”?
Cumpărați Idolii forului prin Amazon.com
Cumpărați Idolii forului din România prin Librarie.net
Taguri: Braşov > Bucharest > carte > Evenimentul Zilei > infrastructura > intelectual > Los Angeles > Observator Cultural > romania > sociologie > sorin adam matei > Timişoara