Separarea puterilor în cultură…
de Sorin Adam Matei
Publicat la 29-06-2010 | 4 Comentarii
Unul dintre principiile democrației liberale este separarea puterilor. Aceasta are loc nu numai la nivelul puterii politicii, unde judecătorii sunt protejați de influența politicienilor, iar guvernul/președintele de cea a parlmentarilor, ci și la nivelul punerii legilor în aplicare și a urmăririi penale. Poliția arestează, acuzarea e făcute de procurori, iar judecătorii sunt arbitrii disputei.
România, din motive care nu țin de conspirație, ci de un context socio-cultural dat, a produs în spațiul cultural un extraordinar melanj de situații și statusuri, ce nu cunoaște acest principiu al separării atribuțiilor. Pe scurt, librării, edituri și persoane sunt strâns lipite unele de altele ca marca de scrisoare. Efectul e descris de un tânăr cercetător român:
Acum vreun an si jumatate am vrut sa pun mina pe Boierii mintii, despre care auzisem ca ar contine un eseu despre liberalismul romanesc, atentie! fara sa fi auzit in viata mea de Sorin Adam Matei sau de critica lui la adresa grupurilor de prestigiu. Ca orice tinar cu preocupari intelectuale care cauta o carte am intrat in primul Humanitas care mi-a iesit in cale. S-a intimplat sa fie cel mare de pe Calea Victoriei. Dupa ce am cautat o vreme fara succes printre rafturi am mers la tejghea sa intreb o vinzatoare. Am dat peste una mai tinara care auzind ce vreau a chemat-o pe doamna aceea incredibila care stie din cap toate titlurile si autorii cartilor pe care le-a avut in gestiune in ultimii 15 ani, cu tot cu editura si anul aparitiei. I-am spus ce vreau, s-a uitat la mine usor amuzata si mi-a spus dind din cap “Nuuuu, nu tinem Boierii mintii, va dati seama ca la noi….. Incercati la Libraria Eminescu.” Mare dreptate avea, am gasit-o la Libraria Eminescu.
Articole pe teme similare:
- Experții în politică: între traseism și separarea puterilor
- Unde a spus Sorin Adam Matei: ”Pleşu, Liiceanu şi Patapievici au făcut un fel de cabală şi au interzis accesul noilor intelectuali la popor”?
- Reacție la dialogul Hera Muller – Gabriel Liiceanu sau despre nevoia separării puterilor în cultură
- Idolii forului semnalată în Observatorul Cultural
- Caius Dobrescu despre Herta Muller, Gabriel Liiceanu și rezistența prin cultură (Video clip)
Cumpărați Idolii forului prin Amazon.com
Cumpărați Idolii forului din România prin Librarie.net