Idolii Forului

De ce o clasă de mjloc a spiritului e de preferat ”elitei” intelectualilor publici

Caius Dobrescu: Înalt și popular pe piața ideilor

Caius Dobrescu

Caius Dobrescu

Teme de discuţie

1.      Autorul susține că intelectualii noștri, scutiți de scrutinul comunității științifice internaționale, se scaldă într-un amestec aiuritor de curente și teorii, un kitsch pentru intelectuali. Puteți să numiți personalități care, prin activitatea lor intelectuală, contrazic această afirmație?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii despre subiect.

2.      Formatorii noștri de opinie “sunt niște moraliști care se întrec în intuiții, nu în analiza faptelor”. De acord sau nu? Exemple?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

3.      Cum percepeți distincția între “popular” și “public”, raportată la viața socială din România?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

__________

Pe scurt, ce scrie autorul în Idolii forului

Scriitorul și profesorul universitar Caius Dobrescu, cunoscut pentru incisivele sale eseuri culturale, poezia sa profund inovatoare, premiată și publicată în spațiul cultural german, unde s-a format intelectual și a trăit o vreme,  ridică problema snobismului cultural al ”elitei” intelectuale românești. Aceasta ignoră faptul că vitalitatea societății și culturii locale se extrage de multe ori din zonele culturii populare contemporane, pe care o disprețuiește chiar și atunci, ori mai ales, când îi copiază rețetele de succes mediatic. Nu creează această atitudine ambivalentă cinism etic și metode de legitimare intelectuală false, prin care intelectualii publici una spun și alta fac?

__________

Despre Caius Dobrescu

Născut la 22 ianuarie 1966, la Braşov. Profesor la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti în 1988 ; a obţinut doctoratul în 1999 la Universitatea din Bucuresti. Cea mai reprezentativă publicaţie : volumul Semizei şi rentieri, Nemira, Bucureşti, 2001. Cea mai mare realizare profesională : Premiul european de poezie al orasului Muenster, pentru volumul Ode an die freie Unternehmung (Oda liberei întreprinderi), împreuna cu traducătorul în germană al poemelor, Gerhardt Csejka. Locuieşte la Braşov.