Gabriel Andreescu: 20 de ani de războaie culturale
Teme de discuţie
1. Care este, pentru dumneavoastră, “războiul cultural” cel mai proeminent în România modernă?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.
2. În ce măsură credeți că ar trebui ca instituțiile culturale să fie apropiate de Biserica Ortodoxă?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.
3. Autorul susține că intelectualii publici se apropie, prin populismul ideilor (vezi susținerea icoanelor în școli), de adversarii lor politici feseniști. De acord sau nu?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.
__________
Pe scurt, ce scrie autorul în Idolii forului
Gabriel Andreescu, cunoscut cercetător, profesor și reformator cultural și politic, fără a mai aminti curajoasa sa atitudine de opoziție anticomunistă din anii 80, se întreabă de ce este ideologia pe care o numește ”junk conservatorism” singura autoritate culturală majoră în România? De ce sunt aripa liberală de centru, ori cea de stânga, ale culturii române în continuare slabe? Care sunt resorturile sociologice și culturale care ajută grupurile de dreapta să se mențină în ochiul public, în ciuda multelor critici care li se aduc? Întrebarea din urmă este cu atât mai importantă cu cât, o dată cu intrarea în Uniunea Europeană, România ar fi trebuit să devină mai cosmopolită și mai seculară. La sfârșitul capitolului cititorul nu poate decât să se întrebe dacă nu cumva derapajul intelectual românesc nu este un indiciu că există în România un pericol de capotaj fundamentalist, pe modelul retro, al ortodoxiei militante a anilor 30.
__________
Despre Gabriel Andreescu
Născut la 8 aprilie 1952, Buzău. Este conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Administrative şi Politice. A absolvit Facultatea de Fizică, Universitatea Bucureşti în 1976; Doctor în Ştiinţe Politice Summa Cum Laude, 2003, titlu acordat de SNSPA. Cea mai importantă publicaţie: Naţiuni şi minorităţi, Polirom, Iaşi, 2004. În prezent, locuieşte la Bucureşti.