Dl Ioan T Morar la examenul de umor
de Sorin Adam Matei
Publicat la 21-05-2010 | 3 Comentarii
Ar trebui să existe un set de reguli ce trebuie urmate de revistele de umor ce își fac banii din amuzamentul pe seama publicului? Desigur! Ca să fie eficace, umorul trebuie să se refere la fapte pe care bunul simț nu le poate nega. Umorul apare când pui aceste fapte într-o lumină nouă, ce le relevă grotescul, ridicolul, incoerența logică, sau toate la un loc.
Cum trece dl Ioan T. Morar acest examen când încearcă să anunțe (cu sarcasm) în revista Cațavencu apariția cărții Idolii forului? În articol dl Morar se amuză pe seama unuia dintre coordonatori, Sorin Adam Matei (unchieșul SAM), bricolând satiric pe marginea următoarelor ”fapte”:
- Coordonatorul Sorin Adam Matei (unchieșul SAM) e ros de ranchiună
- De aceea a plecat din țară
- Și tot de aceea s-a întors (simbolic)
- Ca să producă și să traficheze invidie
- Ca în cartea sa, Boierii minții, ce se ocupă numai de dnii. Patapievici, Pleșu și Liiceanu
- A produs o altă carte (Idolii forului) ce adună ”alte semnături frustrate, ale unor intelectuali români care şi-ar dori şi ei nişte faimă”
- Carte al cărei scop este să-i înjure pe intelectualii lui Băsescu
Să le luăm în ordine. Am plecat din țară inițial ca să lucrez la BBC și apoi să îmi fac doctoratul la USC. Unde e umorul aici? Am scris cartea Boierii Minții de-a lungul a mai multor ani, plecând de la o lucrare de licență susținută în 1991. Trei ani înainte de lansarea dlui Patapievici. Vă vine să chicotiți? Boierii Minții se ocupă în proporție de 95% de alte subiecte decât dnii Patapievici sau Liiceanu (dl. Pleșu nu e nici măcar menționat carte). Volumul reunește o colecție de eseuri dedicate intelectualității române din secolele 19 și 20. Vă face ceva în această afirmație să zâmbiți?
Cât despre invidia coautorilor Idolilor Forului…. Personal, nu aș fi chiar așa de sigur că dl Patapievici este mai cunoscut în lume ca Michael Shafir sau Daniel Barbu. Găsiți ceva de râs aici?
E clar că singurul motiv de amuzament în acest exercițiu de sarcasm este încercarea de a pune pătura în capul adversarului ca să poată fi burdușit mai bine. Umorul este cel mult involuntar și privit de aproape are o sticlire de furie în ochi. Singurul fapt cu adevărat indisputabil este că dl. Morar reia tactica folosită deja pentru a anihila efectul critic al Boierilor minții (nereușită, după părerea mea). Domnia sa atacă incoerent și ridicol o persoană pe care nu o cunoaște și despre care nu știe nimic la nivel psihologic. Face afirmații grotești despre cărți pe care nu le-a citit. El propune o singură explicație, invidia, care este sprijinită de un singur argument: acela de a face cu ochiul publicului.
Să tragem deci linie. E un fapt indisputabil că dl Morar atacă persoane și cărți folosind argumente ilogice, grotești și ridicole. S-a uitat domnia sa în ultima vreme în oglinda de pe frontispiciul Academiei Cațavencu? Nu l-a amuzat chiar deloc ce a văzut acolo?
Articole pe teme similare:
- Numirea lui Ioan T. Morar consul la Marsilia: Cu Caragiale înainte
- Unde a spus Sorin Adam Matei: ”Pleşu, Liiceanu şi Patapievici au făcut un fel de cabală şi au interzis accesul noilor intelectuali la popor”?
- Ioan T.Morar consul general la Marsilia
- Dezbatere cu dl Andrei Cornea despre Idolii forului in revista 22
- Cadoul perfect de crăciun sau anul nou: volumul Idei de Schimb de Sorin Adam Matei, autorul Boierilor Minții
Cumpărați Idolii forului prin Amazon.com
Cumpărați Idolii forului din România prin Librarie.net
Taguri: Animation > Bucharest > catavencu > critica > morar > ridicol > romania