Idolii Forului

De ce o clasă de mjloc a spiritului e de preferat ”elitei” intelectualilor publici

Istvan Aranyosi: Specializarea intelectual

Istvan Aranyosi

Istvan Aranyosi

Teme de discuţie

1.      “Intelectualii se exprimă în arena publică dincolo de aria lor de specializare”. Sunteți sau nu de acord cu această afirmație?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

2.      Autorul conchide că intelectualii publici nu au activitate în sfera lor de specializare, deci nu pot fi calificați drept intelectuali. Cum comentați?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

3.      Credeți că faptul că intelectualii-filosofi Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și H-R Patapievici nu au recunoaștere internațională face ca ei să nu reprezinte adevărate voci de autoritate, așa cum reiese din capitol?
Click aici ca să vă spuneţi părerea şi să vedeţi ce spun alţii.

__________

Pe scurt, ce scrie autorul în Idolii forului
Asculta sumarul

Istvàn Aranyosi, un filosof afirmat deja pe plan internațional prin publicațiile sale din reviste de reputație mondială și poziția academică la Universitatea Bilkent, poate cea mai importantă din Orientul Mijlociu liberal, trece în revistă opera recunoscută universal a filosofilor români ce se prezintă pe sine ca ”intelectuali filosofi generaliști”. El trage concluzia că aceștia își construiesc reputațiile pe ce se crede de către publicul neinformat că ar fi aceste reputații, nu pe participarea activă în circuitul filosofic internațional. Mai mult, pretenția lor de a fi filosofi, nu specialiști, tinde să ignore faptul că și filosoful este un profesionist, ce trebuie să se justifice cu o operă de specialitate recunoscută dincolo de spațiul propriei țări, înainte de a se auto-propune ca reformator al moravurilor publice și creator de școli culturale.

__________

Despre István Aranyosi

Născut la 19 august, 1975, la Sighetu Marmaţiei. Lector universitar la Bilkent University, Ankara, Turcia. Absolvent în 1999 al Facultăţii de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie, Universitatea din Bucureşti. Doctor în filosofie din 2005, la Central European University, Budapesta. Între aprilie 2006 şi aprilie 2007, este cercetător postdoctoral la Centre for Consciousness, Research School of Social Sciences, Australian National University.. Cele mai relevante publicaţii: „A new argument for mind-brain identity” în curs de apariţie în revista British Journal for the Philosophy of Science, „The solo numero paradox” în curs de apariţie în revista American Philosophical Quarterly, „Powers and the Mind-Body Problem”, apărută în revista International Journal of Philosophical Studies (Vol. 18, No. 1, pp. 57-72, 2010) şi „Shadows of Constitution” apărută în revista The Monist (Vol. 90, No.3, pp. 315-332, 2007). A mai publicat în revistele Analysis, Acta Analytica, Philosophy, Axiomathes, Australasian Journal of Philosophy, Mind, Philosophical Explorations, Philosophical Studies, şi Philosophical Writings. Lucrează în prezent la o carte menită să dezvolte o ontologie platonistă. Locuieşte în Ankara, Turcia.