Obsesia interbelică reflectată în arhitectura chioșcurilor din România
de Sorin Adam Matei
Publicat la 12-05-2011 | Un comentariu
Excelent articlolul lui Ciprian Șiulea din Vox populi
Dintr-un articol de pe Hotnews aflăm că în parcurile din Bucureşti vor fi amplasate noi chioşcuri pentru vînzarea a diverse produse. În mod complet previzibil, designul lor e inspirat din începutul de secol XX, ca să fie reprezentativ, susţine Administraţia Parcurilor, pentru perioada în care au fost amenajate parcurile. De ce oare nu s-au inspirat din designul de acum 20 de milioane de ani, cînd a fost amenajat relieful parcurilor?
E o mare criză de imaginaţie, iar cînd se pun probleme identitare, oamenii se aruncă automat în interbelic sau antebelic. Chioşcuri de ziare, felinare, ceasurile “de aur” deja amplasate în parcuri, totul e retro. Şi, bineînţeles, cam toate nişte orori, copii fuşerite de un prost gust total. Fierul forjat din diverse amenajări urbanistice e interbelic, reforma ortografică a imbecilei Academii Române din 1993 era antebelică, cele mai mari vedete în materie de idei au rămas, din păcate, agitaţii membri ai “generaţiei de aur” interbelice şi mediocrii lor moşternitori. O mie de cărţi celebrează la instinct “micul Paris”, un milion de bloguri ne arată poze de atunci. Parcă sîntem într-o perpetuă călătorie horror în timp.
Articole pe teme similare:
- Critica de artă în România din 1980 şi pînă spre prezent (1) – Magda Carneci
- România văzută din America
- Peste 50 de Telegrame ale Ambasadei SUA la București publicate de Wikileaks dezvăluie detalii despre foști prizonieri de la Guantanamo primiți ca azilanți în România, infiltrarea fundamentaliștilor islamici în minoritatea turcă din Dobrogea, Bechtel, Rafo, Patriahul Daniel, PSD, Băsescu, corupți, și reformă
- Pleșu fața în față cu Dumnezeu
- Paul Cernat accentuează în Observator Cultural miza ideilor Idolilor forului
Cumpărați Idolii forului prin Amazon.com
Cumpărați Idolii forului din România prin Librarie.net