Idolii Forului

De ce o clasă de mjloc a spiritului e de preferat ”elitei” intelectualilor publici

Emisiunea Pleșu-Liiceanu pierde zeci de mii de spectatori pe parcursul celor 50 de minute

de Sorin Adam Matei

Publicat la 12-02-2011 | 27 Comentarii

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (8 votes cast)
Rating comparativ emisiunile 50 de minute cu Liiceanu si Plesu si D'ale lui Mitica

Rating comparativ, emisiunile "50 de minute cu Liiceanu si Plesu" si "D'ale lui Mitică"

Emisiunea „50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu” începe cu aproape 200,000 de telespectatori și se termină cu 163,000, (rating 1,4%, cotă de piaţă 3,4%) (Via Stelian Damov). Deci pierde spectatori. Mai mult, are un TBIndex de 70,1% (100% = valoarea audienței medii), ceea ce înseamnă că are cu 30% mai puțin spectatori ca emisiunile medii ale TVR 1. DPDV al popularității este sub-mediocră (despre calitatea ei intrinsică, vezi comentariul lui Petre Barbu, de mai jos). Concomitent cu emisiunea Pleșu-Liiceanu, TVR 2 difuzează emisiunea „D’ale lui Mitică”. Ea începe cu câtva zeci de mii de telespectatori și termină cu 220.000 telespectatori (rating 1,9%, cotă de piaţă 4,6%). Ea are un TBIndex de 270,3, ceea ce înseamnă că este de 2,7 ORI mai populară ca emisiunile medii ale TV 2. Pe scurt, în timp ce emisiunea Pleșu-Liiceanu pierde zeci de mii de spectatori, Mitică cucerește sute de mii. Concluzia lui Damov: pe segmentul de programare dat, emisiunea Pleșu este o frână, în timp ce ”D’ale lui Mitică” o locomotivă. Concluzia mea: emisiunea plictisește până și publicul țintă. Acesta ar fi, conform altor sondaje, în majoritate intelectuali peste 50 de ani.

Petru Barbu comenta în ”Adevărul” aceeași emisiune:

Dialogurile lor mi se par nişte exerciţii de narcisism. Admiraţia orgoliului în faţa oglinzii este o boală grea pentru intelectualul român care se plânge că nu este înţeles de popor. Mă tem că plictiseala se va instala curând nu numai în rândul telespectatorilor, ba chiar şi între cei doi prieteni. Astfel de discuţii la TV îmi amintesc de studentul Trofimov, personajul lui Cehov din „Livada cu vişini”, care trăia o mare dezamăgire: „Marea majoritate a intelectualilor pe care îi cunosc nu caută nimic, nu fac nimic şi nu sunt în stare să muncească. Nu se trudesc să înveţe, nu citesc nimic serios, nu fac absolut nimic. Toţi îşi iau nişte aere grave, fac nişte mutre întunecate şi vorbesc numai despre lucruri importante, filosofează, în timp ce, în văzul tuturor, muncitorii se hrănesc ca vai de lume…” Şi tot Trofimov spune resemnat: „Noi doar filosofăm, ne plângem de plictiseală şi bem votcă.”

Articole pe teme similare:

Emisiunea Pleșu-Liiceanu pierde zeci de mii de spectatori pe parcursul celor 50 de minute, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

Cumpărați Idolii forului prin Amazon.com

Cumpărați Idolii forului din România prin Librarie.net

Comentarii

Comentați prin Facebook

  • Discuta capitolele cărții

  • Blog Rating

    Average blog rating:

    4.6

  • Etichete

  • RSS Nou la Pagini.com

  • RSS Noutati de pe Bookiseala