Idolii Forului

De ce o clasă de mjloc a spiritului e de preferat ”elitei” intelectualilor publici

Este grebla cel mai vechi cuvânt omenesc? A fost el folosit de Shakespeare?

de moderator

Publicat la 14-09-2010 | 5 Comentarii

page 41 of Rohonc Codex
Codexul Rohonczi, ultima fantasmă a celor ce părăsind ce au învățat la școală au scăpat frâiele rațiunii. Image via Wikipedia

În volumul Idolii forului Sorin Adam Matei menționează efectele descurajante ale enciclopedismului vulgar care bântuie lumea intelectualității românești obișnuite.  Ademeniți de visul intelectualului universal, atotștiitor, mii de intelectuali danubieni, altfel onorabili ingineri, profesori, sau doctori trudesc la proiecte secrete ce le depășesc cu mult competențele și limitele imaginației. Inginerii vindecă cancerul, iar în timpul liber îl fac de rușine pe Vasile Pârvan. Medicii nu se lasă mai prejos, revoluționând teoriile migrațiilor umane din paleolitic. Între timp, chiar și specialiștii o iau razna. O doamnă arheolog din școala protocronistă se întinde mult dincolo de ce îi acoperă plapuma. Absolventă de Română-Istorie, ea ar fi tradus codexul Rohonczi, un document renascentist găsit în Ungaria, scris într-un alfabet inventat probabil pentru amuzament. În acesta, dna arheolog a deslușit limba română primitivă, scrisă cu caractere ”dacice”:

„Prielnic in traire, din nou sa strigi datator! Iubire aleasa, matur de a merge cu cavaleria, sa traiesti plecarea!“ (p. 7); „Departezi blestemul nereidei catre iad.“ (p. 35); „Cu adevarat a arata brazdare.“ (p. 37); Ater iris imiuoi nectani = „curcubeu spaimintator patrunde spre a ucide“ (p. 143); „Pe acei unguri sa spadasesti.“ (sic! p. 143); „Fie ca am spalat lovind, sprijinul sporind, lupta am unit!“ (p. 57)

Dan Ungurean, recenzentul cărții, observă:

Textul traducerii ar fi facut deliciul dadaistilor, caci aduce cu dicteul automat visat de Tristan Tzara… Departe de mine sa neg interesul intrinsec al cartii: deschisa la-ntimplare, citita de-a-ndoaselea, pe luna plina, la trei rascruci, ea vindeca de bubat, de gilci, de nabadai, de buba-neagra. De deochi, de dambla, de orbu-gainii, de trinji si de opaceala e buna mai ales aia cu: „Identi uzia iu eta ereuai. Ik ira as. Si anecti iradires. Iuniki usus visti imikn. Ercisca siccin. Imudir goti venot = Adesea uzii merg si naruie. Loveste furia unitar! Daca ne unim ai rade. Mergi mai ales folositor, ai vazut pe aceia lovind. Secarea impartirii. Fara stapinire gotii sa vina!“

Dl. Cueșdan, fost medic la un spital important din capitală, continuă această tradiție și pe mediile de comunicare digitale de ultimă oră, cum ar fi Facebook. El pune situl și omenirea pe foc cu declarații incendiare. Printre ele o fenomenală reintrpretare a sindromului Guliță. Personajul alecsandrian, proaspăt întors de la Paris, cerea la masă ”furculision” și nu își aducea aminte, până nu era fost lovit în frunte de ele, cum se numesc obiectele din ogradă. De pildă, chestia aia cu coada lungă și dinți rânjiți din iarbă.

Dl. Cueșdean a rezolvat problema. Guliță avea, de fapt, dreptate. Toate limbile pământului sunt derivate din română. Cuvântul greblă, de pildă, poate fi găsit și în limba engleză.

Românii şi-au construit singuri cuvintele într-un mod particular, specific. Graiul românesc cuprinde cea mai veche latină şi cea mai veche slavonă, înainte de a exista Roma şi migraţiile slavilor.
Limba românilor este ancestrală şi începe cu sunetele din natură, ce alcătuiesc un fond de peste 350 de onomatopee şi de peste 350 de cuvinte primare cu compunere onomatopeică, din care derivă alte peste 1500 înţelese numai de către ei, precum, târr, poc, hurduc, a târâi, a pocni, a hurduca. Româna Onomatopeică, precede epoca neolitică şi stă la originea sistemului european de comunicare sonoră, axat pe limbajul morfemelor româneşti ă…î și conține toţi termenii definind cuceririle experienţei umane ale epocii. Aceştia persistă până în zilele noastre, cu ajustări eufonice în simfonia limbilor moderne, precum: GREBLA apucă (GREB, în engleză), ZGÂMBOI (BOI, în engleză), GARDUL apără, păstrează (GARDĂ, GUARD, GARDE, în franceză), GURA mânâncă (ÎN-GUR-GÎT-EAZĂ, ingurgitează, este GURMANDĂ, REGURGITEAZĂ, în franceză)… Restul

Enhanced by Zemanta

Articole pe teme similare:

Cumpărați Idolii forului prin Amazon.com

Cumpărați Idolii forului din România prin Librarie.net

Comentarii