Dezbatere cu dl Andrei Cornea despre Idolii forului in revista 22
de Sorin Adam Matei
Publicat la 21-06-2010 | 4 Comentarii
Dezbaterea la Hotnews cu Dl Cornea, ce a publicat o critica a cartii (bazata insa numai pe un singur capitol) in revista 22 s-a incheiat. Interviul ce a urmat discutiei poate fi ascultat apasand pe playerul de mai sus sau descarcat direct de pe situl Hotnews apasand pe difuzorul de mai jos.
Cateva precizari pentru cei care nu au citit cartea, dar l-au citit pe dl Cornea. Idolii forului este o colectie de studii si eseuri, Ea 14 autori, fara mine, care au produs 90% din… continut. Fiecare capitol furnizeaza exemple, analize si discutii complete ale problemelor discutate in capitolul meu teoretic.
Nu se spune nicaieri in carte ca ca dl. Liiceanu, sau Plesu, sau chiar si Patapievici, nu au o specialitate “de baza”. Problema este ca intelectuali ca dl. Patapievici, sau Adrian Iorgulescu, sau Plesu s-au avantat ca multi alti intelectuali romani mai noi si mai vechi dincolo de specializarea lor. Mai mult, enciclopedismul lor este desuet, de evul mediu, crezind in iluzia ca putem deschide toate usile cunoasterii cu o singura cheie, uneori taiata pe calapoduri teologale. In plus, in capitolul meu dl Liiceanu nu este folosit ca un exemplu de intelectual enciclopedic. Domnia sa nu este un bun exemplu in acest context si eu nu il folosesc ca atare in text. Folosesc un singur citat din Jurnalul de la Paltinis pentru a discuta modul in care concepea Scoala Noica educatia invataceilor sai, anume prin suspendarea judecatii critice pe perioada educatiei.
Capitolul meu nu il mentioneaza nicaieri pe dl. Ungureanu si nici nu discuta apartenenta dlor Liiceanu sau Plesu la grupul de intelectuali ai lui Basescu. Prefata cartii, apartinand dlui Shafir, discuta intr-un mod analitic si argumentat imposibilitatea ca un intelectual public sa fie si om de partid, mentionand si numele lui Traian Ungureanu.
In fine, daca inteleg eu corect, cand dl Cornea spune ca am creat idoli, domnia sa sustine ca intelectualul enciclopedic , confundat cu „geniul” national nici nu exista in cultura romana. Ma tem ca nu numai eu, dar si ceilalti 14 autori, au alta parere. Abia astept sa discutam aceasta problema la microfon.
Comentariu după discuția de la Hotnews:
Inca o precizare in legatura cu dialogul radio. Dl Cornea a folosit de doua ori tehnica heringului rosu (Red herring trick). vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Red_herring_%28logical_fallacy%29#Red_herring . Cand vrei sa ingropi pe cineva te legi de chestii de amanut, ca sa nu se vada problema reala. A fost mai ales cazul discutiei despre definirea intelectualului in capitolul lui Aranyosi care avea, de fapt, un scop mult mai important si simplu decat definirea a cine este si cine nu este intelectual, anume, inexistenta pe plan international a filosofilor romani enciclopedici. Acelasi truc l-a folosit si cand a incercat sa ma acuze de citare selectiva. Esenta capitolului meu nu era valoarea „obedientei” in paideea paltiniseana, ci originile modelului enciclopedic. In economia articolului acel citat era relativ periferic, desi nici pe departe reintrpretat fara sens, asa cum spunea domnia sa.
Folosirea tehnicii heringului rosu este un semn al modului sofistic in care dl. Cornea a ales sa aiba acesta discutie. Este un tic intelectual romanesc mai vechi, dar in acest context are si un iz de lovitura sub centura. Am gasit in aceste interventii o dorinta clara nu de a ma/ne contrazice, dar de a ne „prinde” cu orice pret, de a ne arata lumii ca niste incompetenti. Este o tehnica de exterminare intelectuala, pe care am gasit-o si in Idei si blocaje, unde critica Boierilor Mintii era numita de dl Patapievici „un violent atac” la persoana, ce nu ii face cinste.
Articole pe teme similare:
- Răspuns dlui Dan Pătrașcu
- Andrei Cornea corectat de un cititor mirat
- Răspunsul lui Sorin Adam Matei și al Monei Momescu la articolul lui Andrei Pleșu ”Cine pe cine beștelește” din Dilema Veche
- Un chip ciobit: Ecou la discuția despre Idolii forului pe Hotnews
- Dl Ioan T Morar la examenul de umor
Cumpărați Idolii forului prin Amazon.com
Cumpărați Idolii forului din România prin Librarie.net